Het gelukkige leven van Wali Dâd

81EyVGqSZ1L._SL1500_

‘Het gelukkige leven van Wali Dâd’ is een oud volksverhaal uit een regio die tegenwoordig zowel in India als in Pakistan ligt. Toen de bekende verhalenverzamelaar, de Brit Andrew Lang, rond 1900 dit verhaal in zijn Brown Fairy Book opnam, was de regio nog Brits-Indisch. Zelf leerde ik het verhaal kennen uit de bundel zogenoemde ouderdomssprookjes van de Amerikaanse jungiaanse psychiater Allan B. Chinen, en ik publiceerde het onlangs op mijn sitepagina Ouderdomssprookjes (zie). In mijn reflectie op dit sprookje, trek ik de etikettering als ouderdomssprookje door Chinen in twijfel, en ik had er dan ook geen moeite mee het verhaal als podcast uit te brengen ter gelegenheid van Wereldverteldag 2018, die als thema had “Wijze Dwazen”. Je kunt immers gerust stellen dat Wali Dâd enigszins dwaas handelt door met zijn spaarcentjes een gouden armband te kopen en deze te schenken aan een voor hem onbekende prinses, zonder dat hij er bepaalde bedoelingen mee heeft. Super-altruïsme, maar een beetje vreemd, zeker als je bedenkt dat de prinses in kwestie nu niet bepaald om een armband meer of minder verlegen zit. Door deze “dwaze” geste brengt Wali Dâd echter een haast komische, haast hilarische uitwisseling van steeds omvangrijkere geschenken op gang tussen de prinses en een in de haast opgevoerde prins. Aan het eind van het verhaal blijkt dat Wali er dan toch zelf ook wel bij vaart, en in die zin kun je zeggen dat deze “dwaas” ondanks zichzelf ook wel “wijs” was.

Het verhaal ‘Het gelukkige leven van Wali Dâd’ is zeer bekend, zeker in de VS, waar het gewoon in de boekhandel, en natuurlijk bij Amazon, te koop is. Bewijze het boekomslag dat ik hierboven heb toegevoegd. Geregeld komen er nieuwe uitgaven op de markt; ook aangepaste versies, zoals bijvoorbeeld een uitgave in dialoogvorm, bestemd voor lagere scholen, zodat de kinderen het verhaal klassikaal kunnen “opvoeren”. Of een didactische uitgave, waarin aan de hand van de tekst van het verhaal, begrijpend lezen wordt bevorderd.

De podcast vind je op iTunes of op de app waar je je podcasts herbergt; zoek Vanderwildt Vertelt. (Een zeer goede, zeer alerte podcastcatcher voor Android is Podcast Addict; voor Windows Podcatcher.) Wil je liever rechtstreeks luisteren, dan is dit de link.

Bronnen:
Andrew Lang, ‘Story of Wali Dad the Simple-Hearted’ in: The Brown Fairy Book. 1914: Longmans, Green, Londen.
Allan B. Chinen, In the Ever After. Fairy tales and the second half of life. 1989: Chiron, Wilmette.

Begintune: Stef Conner & The Lyre Ensemble, ‘Come Sit Closer’ (kort fragment), The Flood. With their kind courtesy.
Verhaaltune: Julie Maxwell, ‘Odyssey’, Classic Piano Collection From the Princess of Mars. Free Music Archive.