Onbeschaafd

5747fad035708ea2d5e4ef18

In de Anderlechtse wijk Peterbos was er onlangs rumoer.
Volgens wie het weten kon, was dat geen nieuw fenomeen.
Er was nu echter een vlam in de pan geslagen: drie inspecteurs van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB waren onverhoeds aangevallen door jongeren, waarna, meteen de volgende dag al, een ploeg van de VRT erop uittrok om verslag te doen van een – ja van wat eigenlijk? Van een “probleemwijk”, van een “no-go-zone”…?
Beetje sensatiebelust toch wel; je kunt ook in de journalistiek even de kat uit de boom kijken. En eens wat navraag doen, zo links en rechts: wat is er loos, en is het onze aandacht waard?
Er werd met een enkele steen gegooid toen de reportagewagen de wijk binnenreed, voorzover te zien was in de reportage.
De avond nadien werd er onmiddellijk in Canvas’ Terzake, onder moderatie van ons moe Kathleen Cools – wanneer komt daar eens een anker van mannelijk kunne bij, of sowieso eens een ander gezicht? – zwaar gedebatteerd over het gebeuren, ditmaal met de Anderlechtse N-VA-lijsttrekker Gilles Verstraeten, voorzitter van Jong N-VA, een achtentwintigjarige jongeman zo uit de rechts-Vlaamse studentenbeweging weggelopen (zijn pet had hij achter moeten laten bij de schminkster) en met lege-huls Bianca Debaets, staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, voor CDampersandV. Ik kreeg niet de indruk dat beide politici de Peterbosse problematiek zullen kunnen oplossen. Verstraeten bralde als een student van de Leidse universiteit (Nederland), en Debaets, ach, moedig midden…

Ik vermoed dat als de reportageploeg van de publieke omroep na dát “debat” nóg eens de wijk was ingereden, dat het dan wel méér stenen had geregend, want als je er zo’n media-aandacht op loslaat, dan moet je de boemerang wel terugverwachten natuurlijk. Zouden journalisten zich af en toe ook eens niet moeten verantwoorden? Ze gedragen zich als “de vierde macht”, maar hebben geen enkel, maar dan ook geen enkel mandaat van de burger ooit gekregen!

Nu, op zich maakte het voor staatssecretaris Theo Francken, federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie en Administratieve Vereenvoudiging, niet veel uit. Zijn tweet had immers al de ronde gedaan: “Arabieren en stenen… en dan een grimlachende emoij”. De man had kennelijk niet beseft – we kennen dat inmiddels wel van deze impulsieve straatvechter – dat een gewone mens zo’n uitspraak onvermijdelijk associeert met het beeld van Arabische jongeren, Palestijnen, die stenen gooien naar hun Israëlische bezetters. Nu, in Peterbos was daar natuurlijk geen sprake van, van bezetting door een vreemde mogendheid, laat staan van een onaanvaardbare repressie met tientallen doden tot gevolg – het was dus niet erg “beschaafd” van Francken dat hij juist dát beeld gebruikte om de actie van oproerige jongeren in Anderlecht te schetsen. Het was vernederend voor de jongeren in Palestina. Het was als van ouds polariserend, Vlaams Belang-jargonnig, en in de grond niet (over-) (ge-) tuigend van goede wil. Ook niet getuigend van kennis van wat er op dat veld gaande is.

Goede vriend en collega Jan Jambon, federaal vicepremier en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, had een andere, uitermate verfrissende kijk op de zaak. [sarcastisch bedoeld] Hij zag in de oproer het bewijs dat zijn beleid “werkt”. Dus als je een bepaald beleid voert – wat op zich al wel te betwijfelen valt (dat hij beleid voert) – en mensen komen daartegen in opstand, dan “werkt” dat beleid. Nog even afgezien van de prangende vraag of de jongeren van Peterbos daadwerkelijk en doelbewust ageerden tegen het beleid van Jambon, is het een redenering waar zelfs iemand als Herman De Croo – ondanks vijftig jaar pluche; democratie! – nog een puntje aan kan zuigen.
Dat “het beleid” ten aanzien van wonen in de wijk Peterbos al enige decennia sowieso geen beleid te noemen blijkt te zijn, daarover zwijgen de Belgische overheden in alle talen. Begrijpelijk, want hun beleid “werkt” niet, op welk gebied dan ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s