Handwerpen

In de jaren negentienzestig kwam ik steeds vaker in Antwerpen en werkte een jaar in een kleine drukkerij aan de Minderbroedersrui – ik ben geboren/getogen boven de Moerdijk. Een van de dingen die me verraste, was dat mijn baas Gérard mijn collega Alois en mij ’s morgens bij de aanvang van de werkdag telkens een hand gaf, en mijn collega en ik hetzelfde deden jegens elkaar. Ik kende deze gewoonte niet van huis uit. In vrienden- en kennissenkring begroetten mannen elkaar met een handdruk, een vrouw kreeg drie kussen, zowel van een man als van een vrouw. Dat ben ik zelf ook gaan doen.

Mannen die elkaar goed kennen en elkaar ter begroeting een hand geven, behoort inmiddels, in Antwerpen toch, tot het verleden; in plaats daarvan is het gewoon geworden dat mannen het vaak kussende doen. Anderzijds zijn er nogal wat vrouwen die dan weer niet veel meer moeten hebben van al dat ongevraagde gekus. Drie is sowieso te veel…

De herinnering kwam de afgelopen dagen naar boven door het gedoe rond “het geven van een hand”. De wijze waarop mensen elkaar begroeten, is een stilzwijgende afspraak, die door de tijd heen verandert, en niet vastgeklonken ligt aan dogmatische regels. Daar liep het de voorbije week volledig op vast, met overtrokken gevolgtrekkingen bij alle betrokkenen. Regels werden verward met religie, op rigide wijze klampten anderen zich juist aan die regels vast, zonder te willen zeggen met welke intentie dat dan gebeurt!

In een stad die haar naam te danken heeft aan een volksverhaal over een spelletje met een hand, zou het hele spektakelstuk grappig zijn geweest, als het niet zo in-en-in zielig was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s