Vrijheid van meningsuiting

f6726dde-3f58-11e8-a75c-3ea4f294a1d3_web_scale_0.962574_0.962574__

Marc Elchardus en Walter Zinzen zullen naar alle waarschijnlijkheid in de recente campagne van Vlaams Belang de tolerantie vermoeden van onze democratie en de sublimatie van onze vrijheid van meningsuiting (zie). Zelf denk ik dat dat een grote fout zou zijn.
Vlaams Belang laat door een grimeur een model danig toetakelen, en zet bij dat beeld de tekst “Bescherm onze mensen. Crimigranten buiten”. Bedoelen zij dat de modeldame de crimigrante is – mooie woordaanwinst, dat wel – of zijn er, net zoals dat bij de crimiclowns – of toch bij de programmamakers het geval is – , bepaalde figuren in onze samenleving die met hun ziekelijke angsten geen blijf weten, en toek-toek, de eerste-de-beste dan maar in elkaar trimmen? En die “bepaalde figuren” zijn dan uiteraard geen stamboekvlamingen, want die doen in het geheel niets verkeerd natuurlijk, op wat huiselijk geweld na, of oproer na een of andere domme voetbalwedstrijd of het agressief verpesten van een Brusselse demonstratie, enzoverder.

Vlaams Belang heeft uiteraard niet de kunde om in deze boodschap uit te spreken op welke “crimigranten” deze partij het dan gemunt heeft. Zo voorzichtig zijn ze wel geworden, De Wever heeft daar minder moeite mee en heeft die rol met verve op zich genomen, maar ik veronderstel dat zij het zelf ook echt niet wéten, en dat het hun ook eigenlijk niet uitmaakt.
Als er maar angst verspreid kan worden.
Achter de wellicht enigszins toonbare voorzitter Tom Van Grieken staat immers nog altijd de notoire straatvechter Filip Dewinter, die van ophouden niet wil weten en wild om zich heen blijft schoppen, zijn aloude recepten weet boven te halen uit Hoe deed grootvader het?

Hopelijk zijn meer mensen dan vroeger immuner geworden voor dergelijke haatboodschappen, maar aangezien de N-VA intern toch op wat meer weerstand begint te botsen, zou Vlaams Belang weleens op het juiste moment met deze campagne naar buiten kunnen zijn gekomen. Behalve straatvechter is Dewinter ook een strateeg. Straatteeg.

Tegelijkertijd hoop ik dat Elchardus en Zinzen nog eens willen nadenken over de vrijbrieven die zij onlangs hebben verspreid.

© 2018 Rob Vanderwildt Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s