Conflict vermijdend

Portret handen voor gelaat_Logan_Clean

Bart De Wever, voorzitter van de N-VA en burgemeester van de stad Antwerpen, heeft, ditmaal in de gratis zondagskrant De Zondag van 18 maart, wederom een uitspraak gedaan die aantoont dat hij ervan geniet te polariseren. Zonder enige acute, actuele aanleiding poneert hij dat “joden conflicten vermijden en dat dat het verschil is met moslims”. Wat hij er precies mee bedoelt, wordt verderop in het interview min of meer – min of meer! – duidelijk, wanneer hij erop wijst dat ook joden vasthouden aan het openlijk tonen van religieus-culturele kentekenen, maar daar de consequenties van dragen, waarmee De Wever zeggen wil dat geen enkele orthodoxe jood ambieert een loketfunctie bij de stad te willen vervullen. Dat is kennelijk zo. Of het van betrokkenheid getuigt? Ik zie ook nooit een orthodox-joodse chauffeur bij De Lijn – het zou me overigens een plezier doen als ik er wel een zou zien -, wél chauffeurs die op het eerste gezicht uit een moslimnest lijken te komen. De meeste joodse Antwerpenaren doen níet samen met niet-joden mee aan het dagelijkse leven, leven gesegregeerd, wat volgens De Wever mogelijk niet wenselijk is, maar geenszins problematisch. Onze joodse medeburgers hoeven zich dus niet te “integreren”. Anderzijds verlangt hij van de islamitische Antwerpenaar wél integratie, het liefst naar zijn (Romeins) beeld en gelijkenis. Hij maakt zich dan ook druk om het dragen van een hoofddoek door moslima’s, maar stoort zich niet aan de verplichte pruiken van joodse vrouwen, de verplichte rokjes-tot-over-de-knie van joodse meisjes, de verplichte pijpenkrullen van joodse jongetjes; en dat veel joodse jongeren zelden buiten de actieradius van hun gemeenschap treden, zal hem ook wel niet storen. Wie zich binnen de “draden” gedeisd houdt, heeft van de Antwerpse burgemeester weinig of niets te vrezen. Je móet dat meten met twee maten noemen. Ik vraag niet om een burgemeester die ineens, zomaar, de joodse gemeenschap plaatst tegenover de moslimgemeenschap, en de ene groep bestempelt als “braaf” en de andere als “stout”.

Dat “joden conflicten vermijden” is misschien in die zin waar dat “zij” “ons” niet openlijk lastigvallen. Een jood heeft mijn moeder nog nooit voor “hoer” uitgemaakt, een moslim wél, da’s waar. Maar een joodse mama willen helpen om haar met buggy en kinderen van de tram te krijgen – de wattman wordt al erg ongeduldig – wordt op een “vies gezicht” onthaald, want ik ben immers onrein. Ook dat is een vorm van conflict. Moslims zitten in de wereld van de drugs, waar het stadsbestuur repressief tegen optreedt in een heilloze war on drugs – joden verkeren in de niet altijd zo koosjere wereld van de diamant, waar Antwerpse stadsbesturen overigens traditiegetrouw maar al te graag mee meeheulen. Immers: We speak diamond!

Gelukkig zijn er sinds de uitspraken van onze Romeinse veldheer de nodige opiniestukken verschenen om de man – tevergeefs natuurlijk, want met veel dédain kijkt hij neer op al wie het niet met hem eens is en dus riekt naar links – op zijn plaats te zetten; opinies die flink wat steviger onderbouwd zijn dan deze blog van mij, die eerder uit verontwaardiging is voortgekomen. Er was er zelfs een in de vorm van een open brief, die eindigde met “Met de hoogste minachting”. De Wever zal het niet aan zijn hart laten komen. Hij is een bijzonder populair politicus die geen quiz meer nodig heeft, hooguit een slecht cabaretnummer met een vergiet op zijn hoofd, en die, zo blijkt vandaag 21 maart, de dag van de lente, het vertrouwen van de Antwerpenaar in het bestuur van ’t Stad stevig heeft doen toenemen.

Zijn vermogen echter om stenen te doen vechten, om tweedracht te zaaien, om op subtiele (?) wijze bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten, is enorm groot, is kwalijk en gevaarlijk. Even zo kwalijk en gevaarlijk is het dat ongeveer één op de drie Antwerpenaren dat niet inziet en daardoor getuigt van onwil om echt in wederzijds respect samen te leven. Wat een kansen missen we toch!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s