Sam Jupiler Belgium

Sam Louwyck is een fijn, fijnbesnaard filmacteur, met een soort oer – een combinatie die gemakkelijk tot – veelal onbeheersbare – uitersten leidt. Wat aan zijn optreden in het babbelprogramma Van Gils en gasten, enige tijd terug op Één, vooraf is gegaan, geregeld onder invloed autorijden, zou daarmee te maken kunnen hebben. Wat er wellicht ook mee te maken kan hebben, is dat hij zich publiekelijk opwindt over een straf die hij voor een delict gekregen heeft. Dat is overigens zijn missing link: rijden onder invloed is een juridisch feit. Ik begrijp helemaal niet wat hem ertoe heeft aangezet zich in een televisieprogramma druk te maken over de strafmaat. Ik begrijp ook niet waarom hij dat dan deed bij die meneer Van Gils, die de uitstraling heeft van een afwassponsje dat al te lang is mee gegaan omdat ze bij de Aktion tijdelijk uit voorraad zijn.
Ondanks de tegenwind die Louwyck kreeg – behalve van Van Gils -, blijft het mij verbazen hoezeer alcohol de dag van vandaag in ons land nog altijd een sociaal aanvaarde drug is, en dat die acceptatie onaantastbaar is. Mijn eigen gevecht met deze demon heeft heel wat jaren van mijn leven in beslag genomen, en ik ben me er terdege van bewust dat ik er mensen emotioneel mee heb bezeerd, mee heb pijn gedaan. Er is niets heroïsch aan dat gevecht tegen de drankzucht geweest, het was een bittere noodzaak – zoveel zag ik wel in – om, min of meer, fatsoenlijk te overleven en anderen in hun waarde te laten, geen gevaar te vormen. Niemand anders dan ikzelf is er verantwoordelijk voor (geweest), al ben ik wel heel opgelucht dat door de jaren heen de inzichten zijn voortgeschreden: toen ik heel vroeg in de jaren negentienzeventig begon met de strijd, “zat het allemaal alleen maar tussen de oren”, en kon het existentiële manco, met weinig kans op slagen, hooguit gesprekstherapeutisch wat worden gemasseerd. Stilaan is men gaan inzien dat heel wat andere factoren een rol spelen, onder andere genetische.
Liefde, aanvaard worden, ouder worden – het bleek uiteindelijk de enige echt passende sleutel te zijn op de deur van de kamer der verlossing.

Dat je kameraden in de kroeg je aanzetten tot het drinken van de allerlaatste, of omdat je op een onpaar aantal benen niet goed kunt gaan (sic!), en smoezen verzinnen kun je zelf ook nog wel, is je eigen verantwoordelijkheid.

Blikje_Hero_2

Niemand dwingt je ertoe over de drempel te stappen.
Dat je eigen overheid echter een stevige duit in het verslavingszakje doet, is daarentegen wél volstrekt onaanvaardbaar. De Vlaamse overheid bijvoorbeeld promoot Vlaamse streekbieren als bierlijk erfgoed, men beijvert dat ze als het ware op de lijst van de Uneso worden opgenomen, beschermd, als een Vlaamse primitief, en ze pakt er fier mee uit in het buitenland. AB InBev aka Stella Artois is een zogenoemd Belgisch kroonjuweel, en terwijl ministers allerhande zwijgen over Sam Louwyck, zich barmhartig tonen jegens een bevriend schepen met alcoholproblemen, zich op de borst trommelen met een Stroomplan (wie verzint zo’n naam?!) en elke simpele druggebruiker straks het risico loopt zeer repressief te worden aangepakt (de echte grote patsers en gegoede gebruikers vinden hun uitweg wel), staan diezelfde ministers patser de Spoelberch en patser Brito (zijn naam associeer ik met die in schoonmaakproduct gedrenkte metaalwolsponsjes) om de merknaam Jupiler tijdelijk te veranderen in Belgium. België is geen land, geen natie, maar een biermerk. WTF. Tot het er daar in Rusland om zal spannen of de nattedroomjongens van de Rode Duivels hun afschuwelijk hoge vergoedingen (sic!) zullen waarmaken, gaat ons dappere volkje zich wekelijks te buiten aan de spanning van de… Jupiler League, drinken ze voor, tijdens en daarna bakkenvol, en een nuchtere staker, ik moet ‘m nog tegenkomen.
Dank u, overheid, voor zoveel mededogen.

© 2018 Rob Vanderwildt
Illustraties afkomstig van het internet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s