Aantrek hebben

Advertentie jaren 1920

Ooit op een rommelmarkt gekocht, een ingebonden jaargang van een Duits magazine uit de jaren 1920, met advertenties in een typografie die uiteraard eigen was aan die tijd, mede bepaald door wat toen grafisch-technisch mogelijk was; mooie lettertypen toch ook wel, zoals de letter van het woord Radio-Selbstbau, links onderaan. Typografie ligt me, zoals ik eerder al eens blogde.

Maar ook de inhoud van veel advertenties is interessant. Wellicht is het typisch Duits dat er heel wat zijn die over schoonheidsproducten gaan, gezondheidsproducten, behandelingen, hygiëne. Kraft und Gesundheit! Het zijn de jaren 1920, bijzondere jaren tussen twee wereldoorlogen in, met opvallend veel aandacht juist voor dit soort zaken – waarin ook de mode floreerde, kunstbewegingen ontstonden, nieuwe pedagogische methoden (Steiner bijvoorbeeld), muziek en dans veranderden (charleston, jazz), retour naar de natuur (naakt), een vrijere omgang met elkaar en met de dingen. Communes. Roken. Drinken. Experimenteren.

Vrouwen stapten uit hun lange donkere kleren over in korte charlestonrokjes, en staken elegant in een lang sigarettenpijpje, de nodige rookwaar aan. Ze moesten natuurlijk wél een behoorlijke aantrekkingskracht uitoefenen, aantrek hebben, en de advertentie hierboven, van Galenus Chemische Industrie speelt daar met haar product Leciferrin handig op in. Of een dergelijke tekst de dag van vandaag nog zo geschreven zou worden, laten we hopen dat dat sterk betwijfeld moet worden:

De vrouw zal geen aantrekkingskracht kunnen uitoefenen als haar gelaat niet mooi is. Een mooi gelaat heeft alleen die vrouw, wier ogen klaar en vurig zijn, wier teint fris en rozig is, en dit kan alleen het geval zijn als haar bloed zuiver is.

Leciferrin smaakt voortreffelijk en doet niet verdikken, heeft onmiddellijk een gunstige uitwerking op het lichaam; de vrouw oogt weer gezond én jonger, de teint van haar gelaat wordt rozig, haar ogen zullen helder staan.

En dat voor slechts 1 Mark 75, of 3 Mark voor een grote fles, verkrijgbaar bij apotheek en drogist. Zelfs in Hongarije, getuige de advertentie hiernaast/hieronder.

f7143_1

Afgezien van het inhoudelijke, is het best een mooie advertentie. Die bovenaan. Een fijne tekening van een vrouw met aantrekkingskracht, wervelend boven een veelbelovende kop: Anmut einer Frau, welke aantrekkingskracht gerealiseerd zal kunnen worden met het product Leciferrin.

Voor alle zekerheid eens gegoogeld op dat leciferrin, en vond inderdaad enkele treffers; onder andere dat het lecithine-ijzer bevat. Verder bleek dat het product van dat chemische fabriekje in Frankfurt am Main ook aangeprezen werd als kalmeermiddel. Zenuwversterkend.

Dat heeft de man wel hard nodig natuurlijk… als eine Frau Anmut hat…

De chemische fabriek Galenus had al vroeg in de twintigste eeuw begrepen wat marketing is. Bij hun producten konden de mensen “postzegels” sparen, en, zeer toepasselijk, waren er voor Leciferrin enkele échte mannen afgebeeld. Je ziet hier de koningen van Bulgarije, Griekenland, Spanje, Roemenië, Pruisen, Italië, de sultan van Turkije, en de prins-regent van Beieren. Kennelijk hadden zelfs ook zij wat zenuwversterkends nodig?

© 2018 Rob Vanderwildt

Een gedachte over “Aantrek hebben

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s