Seinvoorbijrijding

Gedurende enkele jaren heb ik, puur om den brode, als freelancer of zzp’er, gecorrigeerd. Voor uitgeverijen van boeken. Zetproeven en manuscripten nagelezen op fouten allerhande. Het ging in mijn toko, onder het niet-geïsoleerde dak, in de zomer liep de temperatuur op tot veertig graden, om lectuur, thrillers en ander spul en ook af en toe een schoolboek. Die schoolboeken, dat was nogal eens huilen met de pet op, ik kreeg echt te doen met de leerlingen die daaruit iets moesten leren. Uit een manuscript van een boek over boekhouden, haalde ik zelfs fouten uit optellingen. Zesde zintuig. Veel vertalingen (Amerikaanse thrillers), er waren steengoeie vertalers bij aan wie je amper werk had en bij wie je tegelijkertijd kon genieten van hun vertaalkunst, en vertalers die echt een ander vak hadden moeten leren, als ze dat al hadden gekund, en aan wie je dus véél werk had en nog minder verdiende. Correctoren worden immers per duizend lettertekens betaald, ongeacht de moeilijkheidsgraad van het werk. Uitgevers geven boeken uit, geen geld. Dat houden ze op zak. Op den duur was ik dat “verbeteren” spuugzat, en ben ik ermee gestopt. De spellingswijziging van begin jaren 2000 was de druppel.

Met collega’s hadden we wel een mailgroepje gemaakt – best bijzonder al in de jaren 1990 – waarin we een (taal-) probleempje of een ander vraagstukje aan elkaar konden voorleggen als we er zelf geen oplossing voor hadden. En op vrijdag in de namiddag was er een virtuele happy hour, waar we wat stoom konden aflaten. Want vele uren per dag boeken zitten lezen tegen weinig-betaald (niveau lageloonland) en met soms-ergernis, kroop niet in de koude kleren. (Wél in je rug, zoals ik inmiddels maar al te goed weet.)

Een van de zaken die nogal eens ter sprake kwam in de groep, was de aaneenschrijftdrift of aaneenschrijfdrang die in het Nederlands alom aanwezig is. Niet zo extreem als in de Duitse taal gelukkig, maar toch veel sterker dan in het Engels, waar veel en veel minder aaneenschrijvingen van woorden voorkomen. Niemand heeft er ooit een verklaring voor gegeven, alleen toegegeven dat het fenomeen er is, en onvermijdelijk dus eigen aan het Nederlands. We hebben het liever over een hartbewakingsafdeling dan over een afdeling hartbewaking. Er zijn natuurlijk ook zeer goede redenen aan te voeren voor het aaneenschrijven van woorden; denk aan het klassieke verschil tussen het oudemannenhuis en het oude mannenhuis. In het eerste huis zijn het mannen die op instorten staan, in het tweede is het het huis zelf. Of Grotebeerstraat vs. Grote Beerstraat. Maar soms liep/loopt het wat de spuigaten uit.

Zo zag ik in De Standaard van vrijdag 5 januari van dit pas begonnen jaar een klein artikeltje staan onder de kop “Seinvoorbijrijdingen”. Ik schoot in de lach, en ik dacht meteen aan ons clubje van vijfentwintig jaar geleden en vroeg me af, als ik er nog contact mee zou hebben, en als het nog zou bestaan, of ik dit fantastische woord, dit fantasiewoord, even zou melden: Seinvoorbijrijdingen. Oooit al tegengekomen, mannen?

Het woord stond als bovenkopje bij het bericht, de kop zelf was: “Minder treinen rijden door rood”, nu ja, het is maar wat je “minder” noemt. In 2017 reden er maar liefst 55 treinen door het rode sein, het jaar daarvoor waren het er 91. Inderdaad, dat is een forse daling. Zo’n veertig procent. Knappe prestatie. Maar vijfenvijftig keer een rood sein negeren, is dat dan niet héél érg? Volgens Infrabel, de netbeheerder, niet echt, want er was maar in een kleine twintig gevallen sprake van “een effectief gevaarlijke situatie”. – “Bemoedigend,” zegt woordvoerder Frédéric Petit. De belangrijkste oorzaken van seinvoorbijrijdingen zijn menselijk van aard: niet goed opletten, situatie verkeerd inschatten. “Ontmoedigend,” zeg ik tegen mezelf, maar een mooi nieuwsamengesteld woord, dat in de Van Dale zal komen, is het wél:

Seinvoorbijrijdingen.

Met dank aan Infrabel.

© 2018 Rob Vanderwildt

Een gedachte over “Seinvoorbijrijding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s